کسب و کار آنلاین دارید ولی وب سایت نه؟ اصلاً چنین چیزی چطور ممکن است؟ به این موضوع فکر کردهاید که اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟
شاید با خودتان بگویید در اینستاگرام و تلگرام فعالیت میکنم و محصولاتم یا خدماتم را عرضه میکنم. اما واقعاً چقدر میتوان به شبکههای اجتماعی متکی بود؟ آن هم در کشور ما که ممکن است به هر دلیلی شبکههای اجتماعی خارجی دیگر در دسترس نباشند. اما جدا از این مسئله، چرا واقعاً نیاز است وب سایت داشته باشیم؟ در این مطلب به شما میگوییم که چرا باید وب سایت داشت و در ادامه به اهمیت طراحی سایت برای کسب و کارها میپردازیم. همراهمان باشید.
فهرست مطالب
Toggle8 دلیل که میگویند باید وب سایت داشته باشیم!
قبل از بیان 8 دلیل مهم در پاسخ به سوال “اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ سری به “بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت بزنیم که جمله معروفی دارد که میگوید:
«اگر کسب و کارتان در اینترنت حضور ندارد، به زودی از ورطه کسب و کار حذف خواهید شد!»
فکر کنم متوجه شده باشید این حرف در دنیای امروز تا چه حد درست است. بخش اعظم اطلاعات مورد نیاز ما از اینترنت میآید. هر جا که پاسخ سوالی را ندانیم یا چیزی بخواهیم، آن را در گوگل جستجو میکنیم. پس نادیده گرفتن این پتانسیل فوقالعاده اشتباه مهلکی است و بیتوجهی به آن ما را به همان سرنوشتی دچار میکند که بیل گیتس گفته است!
در ادامه به 8 دلیل ضرورت داشتن وب سایت در دنیای کسب و کارهای آنلاین اشاره میکنیم.
-
اعتبار میان مشتریان و برندسازی
اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ وجود یک وب سایت بهترین راه برای معرفی کسب و کار شما است. داشتن یک سایت فروشگاهی یا شرکتی (بسته به کسب و کار شما) فرصتی در اختیارتان میگذارد تا خود را بهتر به مشتریان و مخاطبین خود معرفی کنید. بدون اغراق باید گفت که داشتن یک وب سایت، اعتبار خوبی به شما میدهد و نزد مخاطبین خود شناخته خواهید شد. البته این اعتبار در کنار یک سری مجوزها مثل اینماد (که برای کسب و کارهای آنلاین ضروری است) چند برابر بیشتر خواهد شد.
-
در دسترس بودن دائمی و 24 ساعته
پشتیبانی و پاسخگویی یک کسب و کار بسیار مهم و البته زمانبر است. اگر پاسخگوی مشتریان خود نباشید و پشتیبانی خوبی ارائه ندهید، خواهید دید که خیلی زود آنها را از دست میدهید. با داشتن یک وب سایت میتوانید به صورت شبانهروزی پیامهای مشتریان خود را دریافت کنید و با آنها در ارتباط باشید. امکان چت مستقیم و ساده هم برایتان وجود دارد که واقعاً کاربردی است.
-
-
داشتن فروش حتی در ایام تعطیل!
-
اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ به صورت 24 ساعت فروش نداری! با داشتن یک وب سایت فروشگاهی، دیگر در ایام تعطیل هم ارائه خدمات و فروش دارید. چه چیزی از این بهتر؟ حتی اگر پشتیبان سایت پاسخگوی سوالات مشتریان نباشد، خیلی از آنها باز هم خرید خود را انجام میدهند. بدین گونه فروش شما دیگر وابسته به حضور فیزیکی نیست.
-
جذب مشتری جدید
داشتن یک سایت به شما فرصت خوبی برای گسترش ارتباطاتتان میدهد. مشتریها یا همکارانتان شما را راحتتر پیدا میکنند و شانس ایجاد ارتباطات تجاری بیشتر میشود. اگر در برندسازی هم خوب عمل کرده باشید که چه بهتر! سیل مشتری جدید است که به سوی شما روانه میشود. هر چند در این راه نباید از تاثیر تبلیغات غافل شوید.
-
دسترسی به اطلاعات کاربران و تصمیمگیری بر اساس آن
اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ در فروش حضوری و سنتی، ممکن است بعد از خرید مشتری دیگر او را نبینید! اما در کسب و کار آنلاین، هر مشتری فرمی را پر میکند که از او شماره تلفن و ایمیلش را میخواهد. این اطلاعات به شما کمک میکنند به مشتریان خود دسترسی داشته باشید و آنها را از طریف ایمیل مارکتینگ یا اساماس مارکتینگ از تخفیفها و اجناس جدید باخبر کنید. این روش ارتباطی حس خوبی به مخاطب میدهد و شما را در خاطرش ثبت میکند.
-
بررسی و ارزیابی دقیق مشتریان
از مزایای داشتن یک وب سایت، امکان بررسی و ارزیابی رفتار مشتریان و مخاطبین است. البته فقط نظرات و پیشنهادات مشتریان نیست که برایمان اهمیت دارد؛ میتوانیم این رفتارها را با ابزارهای دیجیتالی تحلیل کنیم.
در پنل ادمینی اغلب وب سایتها، بخشی تحت عنوان آمار وجود دارد که مشخص میکند مخاطبین از کدام شهر و کشور هستند، از چه صفحاتی دیدن میکنند یا با چه دیوایسی (دسکتاپ، موبایل یا تبلت) از سایت شما بازدید کردهاند. ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) چنین اطلاعاتی را در اختیارتان قرار میدهند. به کمک چنین اطلاعاتی تصمیمگیری در مورد خیلی چیزها برایتان سادهتر میشود.
-
عدم وابستگی مکانی
اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ از خدمات اینیترنتی مجروم میشوید! به کمک اینترنت دیگر مرزهای جغرافیایی معنی ندارد! اصلاً مهم نیست کسب و کار شما در چه شهری است؛ شما میتوانید به سادگی سایت خود را به مخاطب معرفی کنید و فروش داشته باشید. این عدم وابستگی مکانی برای ساکنین شهرهای کوچک، مزیت بزرگی به حساب میآید و دامنه مخاطبین آنها را افزایش میدهد.
-
تنوع در روشهای تبلیغاتی
داشتن یک وب سایت به شما این قابلیت را میدهد که شیوههای تبلیغاتی بهتر و بیشتری داشته باشید. شاید مهمترین آنها تبلیغ در گوگل باشد. این نوع تبلیغات کاملاً هدفمند هستند؛ چرا که فقط در صورت جستجوی همان کلمات کلیدی نشان داده میشوند. پس اگر اگر وب سایت نداشته باشم تبلیغاتی هم در گوگل ندارم!
افزون بر تبلیغات گوگل، از دیگر روشهای تبلیغات اینترنتی هم میتوانید بهره بگیرید. روشهایی مثل رپورتاژ آگهی، گرفتن بک لینک و … برای دیده شدن سایت شما و افزایش ترافیک ورودی عالی هستند.
چه کسانی به وب سایت نیاز دارند؟
من محصول ندارم اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ این هم سوال شماست؟ فرقی نمیکند محصولی برای ارائه دارید یا نه! صرفاً خدمات ارائه میکنید یا در یک حوزه تخصصی مشغول به کار هستید! این روزها همه راهاندازی سایت را پیشنهاد میکنند. اما پیش از اقدام به هر کاری، باید هدف و نیت خود را از این کار مشخص کنید. آیا میخواهید برندتان را معرفی کنید، محصولات و خدمات بفروشید یا سازمان خود را به بقیه بشناسانید؟
اگر به تازگی وارد بازار کسب و کارهای اینترنتی شدهاید یا نه، کسب و کار سنتی داشتید و اکنون میخواهید فروش خود را بیشتر کنید، پیشنهاد ما این است که حتماً یک وب سایت داشته باشید.
تا چند سال قبل، وب سایتهای فروشگاهی محدودیتهایی داشتند اما اکنون دیگر خبری از این محدودیتها نیست. اکنون برویم بررسی کنیم که چه کسانی باید وب سایت داشته باشند.
اگر محصول یا کالایی برای فروش دارید
واقعیت این است که اگر فروشگاه فیزیکی دارید، عده کمی آن را میشناسند. تعداد مشتریان شما حتی شاید محدود به هممحلهایها شود. حتی اگر خیلیهای دیگر شما را بشناسند، به خاطر دور بودن ترجیح میدهند از نزدیکترین فروشگاه خرید کنند. در صورت داشتن یک وب سایت فروشگاهی این محدودیت دیگر بیمعنی میشود؛ مشتری میتواند با چند کلیک، هر چه میخواهد را سفارش بدهد. حالا متوجه سوالتان شدید که اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ هزاران فروشگاه اینترنتی در سراسر جهان به همین شیوه فروش دارند.
اگر خدماتی برای ارائه دارید
اگر متخصص یک حوزه خاص هستید یا صرفاً خدماتی برای ارائه دارید، داشتن یک سایت کاملاً به نفع شماست. تا چند سال پیش که کسب و کارهای آنلاین به شکل امروز پررونق نبود، لازم بود برای برگزاری دورههای آموزشی یا داشتن شرکتهای خدماتی متحمل هزینههای هنگفت شوید. اما امروزه این موانع برداشته شده است.
فرقی نمیکند چه خدماتی ارائه میدهید. با وجود یک سایت، خدمات خود را یک بار به مشتریان معرفی میکنید. آنها هم اگر مایل باشند، از شما خدمات میگیرند. حالا به این فکر کنید که اگر وب سایت نداشتید چه میشد! باید برای تکتک مشتریان خدمات را توضیح دهید، پاسخگوی سوالات آنها باشید، در نهایت پس از گرفتن سفارش اطلاعات مشتری را به صورت دستی ثبت کنید و بعد از آن خدمات را ارائه یا کالا را ارسال کنید.
اگر مایلید برندسازی کنید و به بقیه شناسانده شوید
در اینجا منظور ما از برندسازی دو نوع اصلی آن است:
- برندسازی شخصی
- برندسازی سازمانی یا شرکتی
اگر سایت شما شخصی باشد و به طور مداوم در یک حوزه تخصصی در آن محتوای باکیفیت منتشر کنید، پس از مدتی در گوگل دیده میشوید. چنین چیزی برای وب سایتهای سازمانی و شرکتی هم مصداق دارد. دوباره میپرسم اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه؟ برندسازی هم ندارید!
فعالیت دائمی در وب سایت و تولید محتوای خوب از دید الگوریتمهای گوگل یعنی گرفتن رتبه بهتر و نمایش در صفحه اول جستجوی گوگل. به طور کلی داشتن وب سایت فرایند برندینگ را سرعت میبخشد و به آن قدرت میدهد. از آن غافل نشوید.
اگر میخواهید با بازاریابی محتوایی کسب درآمد کنید
گاهی اوقات محصولی برای فروش ندارید اما تخصص و اطلاعاتی دارید که برای دیگران مفید است. داشتن وب سایت در این شرایط ایده بسیار خوبی است. مثلاً میخواهید در حوزه پرسونال برندینگ برای مهندسین نرمافزار فعالیت کنید. با جستجو درباره بازار هدفتان، محتوای مورد نیاز آنها را تولید کرده و در سایت خود منتشر میکنید.
پس از مدتی این بازاریابی محتوایی باعث جذب یک سری افراد به وب سایت شما میشود. این افراد مایل هستند برای استفاده از تخصص و محتوای تولیدی شما هزینه کنند. بدین گونه به روشی نسبتاً کم هزینه برای خود درآمدزایی کردهاید.
اگر مایلید از طریق وب سایت با مشتریان خود در ارتباط باشید
کسب و کار بدون مشتریان آن معنایی ندارد! استفاده از وب سایت، به شما فرصتی میدهد به مشتریان خود نزدیک شوید و به مناسبتهای مختلف برایشان کد تخفیف ارسال کنید. خیلی از سایتها به مناسبت تولد مشتریان خود، برای آنها کد تخفیف میفرستند.
حتی اگر یک مدیر یا صاحب یک کسب و کار هستید، داشتن سایت برایتان خوب است. میتوانید اطلاعات خود را در آن وب سایت قرار دهید؛ مثلا مشخصات فردی، آدرس دفتر یا حتی شماره تماس. همچنین بخشی را برای پرسش و پاسخ با مخاطبین در سایت در نظر بگیرید. با این کار همواره میتوانید با مشتریان خود در ارتباط باشید.
در دنیای اینترنت بینهایت وب سایت وجود دارد اما همه این سایتها موفق و شناخته شده نیستند. یک وب سایت خوب ویژگیهایی دارد که آن را از سایتهای شکست خورده متمایز میکند. در ادامه به بررسی بخشی از مهمترین این ویژگیها میپردازیم:
-
داشتن طراحی خوب و استاندارد
سایت شما باید توسط یک طراح سایت ماهر طراحی شود. در اصل استخوانبندی سایت باید از ابتدا قوی باشد تا در ادامه راه به مشکل نخورد. برخی از ویژگیهای یک سایت استاندارد به شرح زیر است:
-
انتخاب هاست و دامنه مناسب
هاست یا فضای میزبانی سایت شما باید باکیفیت و در حجم کافی باشد. برای وب سایتهای فروشگاهی حتماً به فضای هاست توجه کنید. افزون بر هاست، دامنه یا آدرس سایت شما هم اهمیت دارد. در انتخاب آن وسواس به خرج دهید. دامنه باید ساده، تک و مرتبط با کسب و کارتان باشد.
-
توجه به UI و UX
سادگی و کاربرپسند بودن یک وب سایت، نشانه موفق بودن آن است. همانطور که میگویند: «زیبایی در سادگی است». در مورد UX یا تجربه کاربر هم باید دقت شود که هدف، افزایش تعامل کاربر با سایت است.
-
ریسپانسیو یا واکنشگرا بودن
آمارهای جدید نشان میدهند که کاربران این روزها اغلب با تلفن همراه جستجوهای خود را انجام میدهند. یک سایت خوب باید در موبایلها تمیز و مرتب نمایش داده شود و به اصطلاح اسکرول افقی نداشته باشد.
-
داشتن راههای ارتباطی
ممکن است مشتری پس از ورود به سایت شما گیج شود و سوالات زیادی برایش پیش بیاید! تا وقتی هم که این سوالات حل نشده باقی بمانند، مشتری چیزی از شما نمیخرد. فراموش نکنید پلهای ارتباطی زیر را برای مشتری فراهم کنید:
- داشتن صفحه تماس با ما و ارتباط با ما
- داشتن فرم تماس حرفهای
- وجود آیکونهای شبکههای اجتماعی
داشتن محتوای خوب و هدفمند
پس از یک طراحی خوب و اصولی سایت، نوبت به تولید محتوا برای آن میرسد. برای این کار توجه به چند نکته ضرورت دارد:
- زمان مناسبی را به تحقیق اختصاص دهید و کلمات کلیدی مناسب را انتخاب کنید.
- محتوای خود را هدفمند و با توجه به نیاز مشتری تولید کنید. دسته اول و یونیک بودن محتوا هم فراموش نشود.
بالا بودن سرعت لود سایت
چقدر حاضرید برای بالا آمدن صفحه یک وب سایت صبر کنید؟ 2 ثانیه؟ 5 ثانیه؟ 10 ثانیه؟
شک نکنید سایتی که لود شدنش 10 ثانیه یا بیشتر طول بکشد در زمره وب سایتهای خوب قرار ندارد. به بهبود سرعت سایت دقت داشته باشید تا زیاد نباشد.
-
داشتن امنیت کافی
یک وب سایت استاندارد از سطح بالایی از امنیت برخوردار است. مشتریان پیش از خرید یا دریافت خدمات از شما باید از امنیت سایتتان مطمئن باشند. یک راهکار خوب برای تامین امنیت میتواند رمزنگاری دادهها باشد. برای این کار از پروتکل امنیتی SSL استفاده میشود.
شاید عوامل دیگری نیز وجود داشته باشند که بر خوب بودن یک وب سایت تاثیر بگذارند. اما موارد ذکر شده در بالا مهمترین عوامل تعیین کننده خوب و بد بودن یک سایت هستند.
از کجا باید شروع کنم؟
حالا که تقریباً همه چیز را در مورد وب سایتها و ضرورت وجودشان برای کسب و کارهای آنلاین متوجه شدیم، و به سوال اگر وب سایت نداشته باشم چی میشه پاسخ دادیم، یک پرسش دیگر مطرح میشود: من یک وب سایت لازم دارم! از کجا باید شروع کنم؟
فرایند طراحی سایت (Web Design) 4 مرحله اصلی دارد:
طراحی وایرفریم
«وایرفریم» در اصل همان شمای کلی صفحات سایت و تعیین جایگاه و چینش عناصر مختلف آن است. وایرفریم را با توجه به نوع و نیاز مشتری طراحی میکنیم.
طراحی ظاهر و گرافیک سایت
وقتی محل قرارگیری المانهای سایت مشخص شد، نوبت به ظاهر آن میرسد. رنگ بندی و طراحی ظاهر سایت با در نظر گرفتن نوع آن کسب و کار و با نرم افزارهای مخصوص انجام میشود.
برنامه نویسی سایت
اکنون میتوان سایت را به دو روش کلی پیاده سازی کرد: کدنویسی و طراحی آن با یکی از سیستمهای مدیریت محتوای مرسوم مثل وردپرس. تصمیم گیری در این خصوص به نیاز مشتری و بودجه او بستگی دارد.
پیاده سازی سایت
پس از هر انجام سه مرحله قبل نوبت به پیاده سازی سایت در دنیای اینترنت میرسد. یک هاست خوب و یک دامنه مناسب انتخاب میکنیم و تمام! وب سایت خود را برای استفاده عموم عرضه میکنیم.
از طراح سایت چه چیزهایی بخواهیم؟
صاحب یک کسب و کار هستید و میخواهید به تکنویک سفارش طراحی وب سایت بدهید؟ میخواهید بدانید طراح سایت چه وظایفی دارد و باید چه چیزهایی از او بخواهیم؟ نگاهی به موارد زیر بکنید:
- برگزاری جلسات آشنایی و شناخت درست از کسب و کار و خواسته کارفرما
- ارائه امکانات و ویژگیهای سایت، خدمات و برآورد هزینهها در قالب یک پروپوزال
- انجام طراحی اولیه و نمایش آن به مشتری
- اعمال تغییرات در صورت درخواست مشتری
- طراحی وب سایت بهینه و ریسپانسیو با کدنویسی یا استفاده از سیستمهایی مدیریت محتوایی مثل وردپرس
- قرار دادن سایت روی هاست یا سرور و پیکربندی اولیه
- تست سایت با حضور کارفرما
- آموزش نحوه کار با سایت (گاهی این آموزشها مستند نیز میشود)
- پشتیبانی رایگان سایت به مدت حداکثر یک ماه
موارد ذکر شده وظایف اصلی یک طراح سایت هستند و ما همه آنها را در تکنویک ارائه میکنیم. چنانچه کارفرما مایل به دریافت خدمات دیگری مثل تولید محتوا، سئو سایت و … باشد میتواند با مشاوران ما در تکنویک تماس بگیرد. برای سفارش تولید محتوا یا طراحی وب سایت فروشگاهی و شرکتی اینجا کلیک کنید.
جمع بندی
در این مطلب تلاش کردیم یک دید کلی از وب سایت و لزوم وجود آن برای کسب و کارهای آنلاین به شما بدهیم. در ابتدا به این نکته اشاره کردیم که اگر وب سایت نداشته باشم چه میشود. در ادامه ویژگیهای یک وب سایت خوب را بررسی نمودیم. سپس به مراحل طراحی وب سایت اشاره کردیم و در نهایت وظایف یک طراح وب سایت را برشمردیم.
من از سال 1396 به صورت تخصصی سئو رو شروع کردم. در حال حاضر بعد از گذشت 7 سال سابقه به عنوان مشاور دیجیتال مارکتینگ و کارشناس سئو برای چندین کسبوکار مختلف، تلاش میکنیم در تیم تکنویک برای رشد بیزینس شما فعالیت کنیم.